Verbinden, versterken en vinden zijn drie thema’s uit het Ruimtelijk Actieplan Havelte dat ten grondslag heeft gelegen aan de herinrichting van onder meer het Piet Soerplein in het Drentse dorp. Het plan is opgesteld door Dorpsgemeenschap Havelte en de recreatieondernemers; gemeente Westerveld heeft dit plan vervolgens in samenwerking met de dorpsgemeenschap, ondernemers en inwoners verder uitgewerkt naar een uitvoeringsplan.
De dorpsgemeenschap ontwikkelde een ruimtelijke visie die werd uitgewerkt door architect Jorrit Noordhuizen van NOHNIK Architecture & Landscapes. Dat leidde tot het Ruimtelijk Actieplan, met een aantal plekken in het dorp die aangepakt zouden moeten worden om de openbare ruimten te verbeteren. Belangrijk waren het herstellen van het oorspronkelijke openbaar groen, het aantrekkelijker inrichten van markante plekken in het dorp en het brengen van meer eenheid in de bestrating en inrichting van de openbare ruimte.
Bij de herinrichting is bewust gekozen voor een uitstraling die past bij de modernere bebouwing op en rond het plein, als contrast met de historische Brink elders in het dorp. Het plein telde vooral veel parkeerplaatsen. Er was veel verharding en het groen verkeerde in slechte staat. Vijftig bomen zorgen nu voor schaduw en een grote variëteit aan vaste planten draagt bij aan meer biodiversiteit. Om het plein volledig klimaatadaptief te maken is onder meer een gescheiden rioolstelsel aangelegd.
De vloer van het plein is gemaakt van afwijkend materiaal ten opzichte van de naastgelegen wegen om zo het onderscheid tussen beide te verduidelijken. De verblijfsplek in het midden wordt omzoomd door een ‘groene kraag’ die bestaat uit lichte glooiingen met beplanting van eikvarens en grassen die verwijzen naar het stuwwallenlandschap van de Havelterberg. Een betonnen rand scheidt het plein van het verkeer en kan tijdens evenementen gebruikt worden als tribune. In totaal zijn tien bankeb zonder rug en vier banken met rug van Falco geplaatst, met bijpassende ‘poefjes’, die tevens dienen als afbakening.
Bij het herinrichtingsplan was de inbreng van de bewoners en ondernemers belangrijk. Citeg heeft de aanbesteding verzorgd en bij het project de volledige uitvoeringsvoorbereiding en de directievoering gedaan, en het toezicht van het project voor zijn rekening heeft genomen. Dat betekent dat de ontwerptekeningen technisch zijn uitgewerkt, het bestek en kostenramingen zijn gemaakt en de aannemer Otten Infra uit Wapse is begeleid. Er werd bewust niet gekozen voor een blauwe zone, omdat ondernemers het prettig vinden dat hun klanten dicht bij de winkel kunnen komen, vertelt Edwin Vranken van de gemeente Westerveld waar Havelte onder valt. Hij is zeer tevreden met het resultaat. ‘Het ziet er vrolijk uit met al die kleuren van de bloemen en de bomen. Er is echt iets veranderd.’
Dit artikel verschijnt in meer uitgebreide vorm in Mooi Meubilair, een magazine vol informatie en inspiratie over straatmeubilair en de inrichting van de openbare ruimte. Vraag nu hier uw exemplaar aan.
Speciaal geselecteerde gerelateerde artikelen.
Bent u geïnteresseerd in de aankleding van de publieke ruimte? Dan beveel ik u graag Mooi Meubilair aan. Mooi Meubilair is een nieuw inspiratieplatform voor straatmeubilair, groenaankleding…
Jongeren enthousiast maken voor een vak, hoe doe je dat? Hoe breng je vakkennis over op de komende generaties? En wat definieert vakmanschap?
Industrieel ontwerpers zijn als geen ander in staat om grote maatschappelijke ontwikkelingen te vertalen in praktische oplossingen. Ton Wissink, productontwerper bij Falco, vindt het…
Als de coronacrisis iets heeft laten zien, dan is het wel dat een centrumgebied een sociale functie vervult. Hoe kan de openbare ruimte bezoekers verleiden er langer te verblijven of…
Nieuw Woelwijck in Sappemeer is een woongemeenschap waar vierhonderd mensen wonen met een verstandelijke en in sommige gevallen ook lichamelijke beperking. Het gebied is in de jaren…
Het centrum van Leeuwarden heeft in de afgelopen 10 jaar een metamorfose ondergaan. Bij project Nieuw Zaailand heeft het centraal gelegen Wilhelminaplein een intieme uitstraling gekregen…
Verbinden, versterken en vinden zijn drie thema’s uit het Ruimtelijk Actieplan Havelte dat ten grondslag heeft gelegen aan de herinrichting van onder meer het Piet Soerplein in het…
Net als veel andere winkelcentra in Nederland kampte ook Bodegraven met leegstand en her en der verpaupering. Het centrum moest compact en weer aantrekkelijk worden, stelde de gemeente…
Studies over de positieve invloed van groen op de gezondheid zijn er inmiddels volop. Steeds vaker wordt bij ziekenhuizen en zorginstellingen dan ook zorg besteed aan een groene buitenruimte.…