Het centrum van Leeuwarden heeft in de afgelopen 10 jaar een metamorfose ondergaan. Bij project Nieuw Zaailand heeft het centraal gelegen Wilhelminaplein een intieme uitstraling gekregen met een hoge verblijfskwaliteit.
In 2005 werd het plan gelanceerd om het Wilhelminaplein, als centrum van de stad met activiteiten als de weekmarkt, kermis en evenementen op het gebied van kunst en cultuur, op te knappen. In de plannen kreeg onder meer het nieuwe Fries Museum een plek aan het plein. In 2006 stemde de gemeenteraad van Leeuwarden, met een verschil van één stem, voor het plan.
Ontwerpbureau HOSPER heeft destijds het inrichtingsplan voor de openbare ruimte van het Wilhelminaplein en omgeving gemaakt. Er werd gekozen voor een open planproces waarbij in een online enquête aan de bewoners en de gebruikers werd gevraagd welke van de drie voorgestelde modellen het meest aansprak. De keuze viel op model Tapijt. Dat hield in dat midden op het plein een chique ‘tapijt’ werd gelegd van drie soorten natuurstenen klinkers in een gevarieerde bestratingsrichting.
De zitelementen zijn ontworpen en ontwikkeld door ipv Delft, op basis van het ontwerp dat de landschapsarchitecten van HOSPER voor de ‘ziteilanden’ hadden gemaakt, als onderdeel van de herinrichting van het plein. Ontwerper en directeur Gerhard Nijenhuis, die het ontwerp voor de boombanken uitwerkte: ‘We hebben voor het plein een nieuw product ontworpen, op basis van de Linea-lijn die we al voor Falco hadden ontworpen. Ik streef altijd naar vanzelfsprekende eenvoud in de openbare ruimte en wil graag een vriendelijke, zachte, menselijke sfeer creëren.’
Bij het ontwerp is rekening gehouden met het multifunctionele karakter van het plein. Het nieuwe ontwerp was een grote bank van 5 meter lengte met stalen draagpalen en houten latten voor het zitgedeelte, uitgevoerd met hoogteverschillen. De banken hebben een tijdloze uitstraling en werden door Falco technisch uitgewerkt en geproduceerd. De banken zijn voorzien van ledverlichting en een uitneembaar luik waarachter een schakelkast voor de led- en kerstverlichting zit. De banken van 5 bij 2 meter dienen tevens als bescherming voor de zilveresdoorns die in het midden van de verder gesloten bank staan.
Door bomen op het plein te introduceren, gecombineerd met banken, is gezorgd voor een prettige atmosfeer. Jorn Beerendonk was in 2013 als boomtechnisch adviseur van een boomverzorgingsbedrijf betrokken bij het planten van de bomen. ‘Die bomen hebben een bepaalde functie op het plein en dat is met warme dagen heel goed te zien. De mensen willen graag onder die bomen zitten omdat ze schaduw en verkoeling geven. Het was indertijd best lastig om die bomen daar te planten, want ze staan boven op een parkeergarage. Dat is een volledig onnatuurlijke situatie, omdat ze geen contact hebben met de volle grond. Ze komen als het ware door een gat in het dek van het plein omhoog.’
Om de meerstammige zilveresdoorn te kunnen planten is gebruikgemaakt van een soort kruipruimte boven het dek van de parkeergarage, waar ook de kabels en leidingen lopen. Op diverse plekken zijn een soort grote plantenbakken gemaakt waar de bomen in staan. De zilveresdoorns staan in het midden van de banken die eromheen lopen.
Dit artikel verschijnt in uitgebreidere vorm in Mooi Meubilair, een magazine vol informatie en inspiratie over straatmeubilair en de inrichting van de openbare ruimte. Vraag nu uw exemplaar aan via www.mooimeubilair.nl.
Speciaal geselecteerde gerelateerde artikelen.
Bent u geïnteresseerd in de aankleding van de publieke ruimte? Dan beveel ik u graag Mooi Meubilair aan. Mooi Meubilair is een nieuw inspiratieplatform voor straatmeubilair, groenaankleding…
Jongeren enthousiast maken voor een vak, hoe doe je dat? Hoe breng je vakkennis over op de komende generaties? En wat definieert vakmanschap?
Industrieel ontwerpers zijn als geen ander in staat om grote maatschappelijke ontwikkelingen te vertalen in praktische oplossingen. Ton Wissink, productontwerper bij Falco, vindt het…
Als de coronacrisis iets heeft laten zien, dan is het wel dat een centrumgebied een sociale functie vervult. Hoe kan de openbare ruimte bezoekers verleiden er langer te verblijven of…
Nieuw Woelwijck in Sappemeer is een woongemeenschap waar vierhonderd mensen wonen met een verstandelijke en in sommige gevallen ook lichamelijke beperking. Het gebied is in de jaren…
Het centrum van Leeuwarden heeft in de afgelopen 10 jaar een metamorfose ondergaan. Bij project Nieuw Zaailand heeft het centraal gelegen Wilhelminaplein een intieme uitstraling gekregen…
Verbinden, versterken en vinden zijn drie thema’s uit het Ruimtelijk Actieplan Havelte dat ten grondslag heeft gelegen aan de herinrichting van onder meer het Piet Soerplein in het…
Net als veel andere winkelcentra in Nederland kampte ook Bodegraven met leegstand en her en der verpaupering. Het centrum moest compact en weer aantrekkelijk worden, stelde de gemeente…
Studies over de positieve invloed van groen op de gezondheid zijn er inmiddels volop. Steeds vaker wordt bij ziekenhuizen en zorginstellingen dan ook zorg besteed aan een groene buitenruimte.…