Industrieel ontwerpers zijn als geen ander in staat om grote maatschappelijke ontwikkelingen te vertalen in praktische oplossingen. Ton Wissink, productontwerper bij Falco, vindt het logisch dat het straatmeubilair van nu ook het fundament vormt voor de openbare inrichting van de toekomst. ‘Tijdloosheid is in dat opzicht ook een mooie kans.’
Dit artikel verschijnt in uitgebreidere vorm in Mooi Meubilair, een magazine vol informatie en inspiratie over straatmeubilair en de inrichting van de openbare ruimte. Vraag hier uw gratis exemplaar aan.
Hoe zijn de vormgeving en het materialengebruik van straatmeubilair door de jaren heen veranderd?
‘Over het algemeen kun je wel zeggen dat er meer diversiteit is, ook in het design. De parkbankjes van nu zijn een stuk slanker dan pakweg 20 jaar geleden, terwijl je ook veel meer hout en staal in het meubilair terugziet. Dat geeft een meer natuurlijke kleur.’
‘Verder zag je recent voornamelijk ook veel ronde vormen in het meubilair terug, maar ik heb het idee dat dat wat aan het verschuiven is. Het mag allemaal weer wat scherper en hoekiger aan de randen, zolang het maar niets afdoet aan het comfort. Aan de ergonomie van zitmeubilair wordt ook steeds meer aandacht besteed. Dat laatste wordt steeds belangrijker, ook vanwege het principe van ‘design for all’. We ontwerpen voor een zo groot mogelijke groep gebruikers en ook ouderen moeten bijvoorbeeld goed kunnen zitten.’
Hoe verhoudt dat circulaire denken zich tot de relatieve tijdloosheid van straatmeubilair?
‘Ik zie die tijdloosheid niet als beperking, maar juist als een kans om uit te buiten. Het is nu de tijd om circulaire oplossingen te bedenken en ook daadwerkelijk in productie te brengen. Wat ik voor de nabije toekomst zie, is bijvoorbeeld dat we straatmeubilair moeten ontwerpen wat ook weer kan wijzigen, bijvoorbeeld door deassemblage of recycling.’
‘Een andere denkrichting is om de levensduur van openbare straatinrichting nog langer te maken, bijvoorbeeld door middel van kleine ingrepen. Vergelijk nieuwe frontjes voor een keukenkastje die zorgen voor een frisse aanblik, met de toplaag van straatmeubilair: door de toplaag te vervangen of een andere kleur te geven kun je, mits het ontwerp dat toestaat, meubilair een compleet nieuw aanzicht bezorgen.’
Speciaal geselecteerde gerelateerde artikelen.
Bent u geïnteresseerd in de aankleding van de publieke ruimte? Dan beveel ik u graag Mooi Meubilair aan. Mooi Meubilair is een nieuw inspiratieplatform voor straatmeubilair, groenaankleding…
Jongeren enthousiast maken voor een vak, hoe doe je dat? Hoe breng je vakkennis over op de komende generaties? En wat definieert vakmanschap?
Industrieel ontwerpers zijn als geen ander in staat om grote maatschappelijke ontwikkelingen te vertalen in praktische oplossingen. Ton Wissink, productontwerper bij Falco, vindt het…
Als de coronacrisis iets heeft laten zien, dan is het wel dat een centrumgebied een sociale functie vervult. Hoe kan de openbare ruimte bezoekers verleiden er langer te verblijven of…
Nieuw Woelwijck in Sappemeer is een woongemeenschap waar vierhonderd mensen wonen met een verstandelijke en in sommige gevallen ook lichamelijke beperking. Het gebied is in de jaren…
Het centrum van Leeuwarden heeft in de afgelopen 10 jaar een metamorfose ondergaan. Bij project Nieuw Zaailand heeft het centraal gelegen Wilhelminaplein een intieme uitstraling gekregen…
Verbinden, versterken en vinden zijn drie thema’s uit het Ruimtelijk Actieplan Havelte dat ten grondslag heeft gelegen aan de herinrichting van onder meer het Piet Soerplein in het…
Net als veel andere winkelcentra in Nederland kampte ook Bodegraven met leegstand en her en der verpaupering. Het centrum moest compact en weer aantrekkelijk worden, stelde de gemeente…
Studies over de positieve invloed van groen op de gezondheid zijn er inmiddels volop. Steeds vaker wordt bij ziekenhuizen en zorginstellingen dan ook zorg besteed aan een groene buitenruimte.…